ایجاد تحول در چرخه تامین امنیت غذایی پایدار با حضور دانشبنیانها
به گزارش خبرنگار «نبض فناوری» بحث غذای سالم و امنیت غذایی یکی از مباحث کلیدی است که تمامی کشورهای جهان در تلاش هستند به خاطر حفظ و سلامتی افراد جامعه دست به تولید غذای سالم بزنند چرا که نبود کیفیت و نداشتن معیار و استاندارهای سالم در تولید یک غذا باعث ایجاد بیماری در افراد جامعه میشود و به نوعی سلامت جامعه را به خطر میاندازد.
این نکته حائز اهمیت استکه ناامنی غذایی از جمله عواملی است که میتواند ارزشهای حیاتی و در نتیجه امنیت ملی یک کشور را به مخاطره بیاندازد. امنیت غذایی که به مفهوم دسترسی به غذای کافی در حال حاضر و آینده است که با رشد سریع جمعیت جوامع موجودیت خود را از دست داده است. گرچه تولید داخلی و واردات محصولات کشاورزی قادر است به خوبی غذای کافی برای همه کشور تامین کند، اما توزیع ناعادلانه مواد غذایی در شهر وروستا و به ویژه در مناطق محروم موجب شده که درصد قابل توجهی از مردم کشور دچار سوء تغذیه باشند.
همچنین تامین امنیت غذایی و تنظیم بازار اصولی کالاهای اساسی همواره یکی از پاشنه آشیلهای پیشروی دولتها بوده و اکنون نیز، دولت سیزدهم در شرایطی زمام امور را به دست گرفته که بازار بسیاری از کالاها با تلاطم مواجه است و وضعیت ذخایر استراتژیک به عنوان یک پشتیبان برای بازار اقلام سبد خانوار نیز در شرایط مناسبی قرار ندارد. در شرایط کنونی، دنیا به موضوع تامین امنیت غذایی چه نگاهی دارد و ایران چه مسیری را برای حرکت در این حوزه انتخاب کرده است؟
در همین راستا یکی از شرکتهایی که در این زمینه توانستند به حوزه تولید غذای سالم و امنیت غذایی کمک کنند، شرکتهای دانشبنیان هستند که با ورود آنها تحول عظیمی در این بخش ایجاد شده است. باید این نکته را یادآور شد که شرکتهای دانش بنیان با تحول در عرصه علم و دانش و کشف یافتهها و نتایج جدید اقتصادی در رشد و توسعه مناطق مختلف تأثیر گذار هستند کمااینکه رهبر معظم انقلاب چندی قبل در دیدار با نخبگان و فعالان شرکتهای دانش بنیان بر اهمیت نقش این شرکتها در رونق اقتصادی و اقتصاد مقاومتی تاکید و آنها را مؤثرترین مؤلفههای تحقق پایدار اقتصاد توصیف کردند.
نگاه به گستره فعالیت شرکتهای دانش بنیان نشان میدهد که این شرکتها علاوه بر حوزههای تخصصی از جمله فناوریهای زیستی در حوزه پزشکی و پژوهشهای زیست محیطی، کشاورزی و دامی ضمن بهرهمندی از فناوریهای نانو به تولید محصولات کاربردی بر پایه این فناوری میپردازند.
بررسیها نشان میدهد که در حال حاضر بیش از ۲۰۰ شرکت دانشبنیان در حوزه صنایع غذایی تشکیل شده که افزون بر ۳۵۰ محصول دانشبنیان تولید میکنند که میتوانند از مرحله تولید تا بسته بندی محصولات در کنار صنایع غذایی باشند.
همچنین طبق این گزارش ۵۱ شرکت دانش بنیان انتخاب شدهاند تا در اجرای طرح تامین امنیت غذایی، ستاد توسعه زیستفناوری معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری را همراهی کنند. طرحی که حوزههای مختلفی، چون زارعت و باغبانی، افزودنیهای غذایی، تولید مثل و اصلاح نژاد، بهداشت دام و تجهیزات مورد نیاز را دربرمیگیرد و قرار است با همافزایی شرکتهای دانشبنیان، دانشگاهها و نهادهای مرتبط اجرایی شود.
این برنامه در حوزه تامین تجهیزات کاربردی به ۱۱ شرکت دانشبنیان واگذار شده است تا در ۳ عرصه پرورش دام، پرورش طیور و بهداشت دام همکاری کنند.
در این طرح از ظرفیت دانشگاههای توانمندی، چون ارومیه، کرمان، شیراز، فردوسی مشهد و کرمانشاه نیز بهره میبرد و شرکتهایی، چون کشت و صنعت بردیا، طیوران ابزار، اسکان طیور، کارنوتک، آرسام کار تهران، صنعت برق طیوران، پویاصنعت مبدل، امیدان صنعت تهران، دام آریا مبتکرین الوند، ماشین ابزار فارس و نوین دام پارسنیز به یاری دانشگاهها آمدهاند.
تاکنون ۳۳ محور فعال در طرح تقسیم کار ملی زیستفناوری در حوزه امنیت غذایی از سوی ستاد تعیین شده و ۲۸ مرکز فعال نیز در این حوزه فعالیت میکنند.