صف آرایی سازمان تنظیم مقررات مقابل سامسونگ؟!
به گزارش «نبض فناوری»، سید محمدحسن جوادزاده، سرپرست معاونت امور رادیویی سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی از الزام برندهای مختلف تلفن همراهِ وارداتی به فعال کردن فناوری فایو جی (۵G) در ایران خبر داد. الزامی که در ادامه آن توضیحاتی آمده که غیرمستقیم به یک برند موبایل اشاره دارد!
وی با اشاره به عدم پشتیبانی برخی برندهای پرفروش و معتبر تلفن همراه از نسل پنجم تلفن همراه در کشور گفت: با وجود اینکه قابلیت فایو G بر روی برخی از گوشیهای تلفن همراه فراهم شده و هزینه آن نیز از مشتری دریافت شده است، اما این فناوری از نظر نرمافزاری بر روی گوشیهای وارد شده به کشور فعال نشده است.
جوادزاده افزود: بر همین اساس، سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی همزمان با آغاز راهاندازی نسل پنجم تلفن همراه در کشور، با تولیدکنندگان برندهای شناخته شده مذاکرات متعددی انجام داد که آنها متعهد شدهاند فناوری ۵G را تا اوایل سال نو میلادی (۲۰۲۵) بر روی گوشیهایی که وارد ایران میشوند، فعال کنند.
سرپرست معاونت امور رادیویی سازمان تنظیم مقررات با اشاره به راهاندازی نسل پنجم ارتباطات در برخی از شهرهای کشور تاکید کرد: در صورت عدم اجرای تعهدات توسط هریکی از برندهای وارداتی در بازه زمانی اعلام شده، از واردات این دسته از گوشیهای تلفن همراه به کشور و رجیستری آن جلوگیری میشود.
اظهاراتی که تا حدی مبهم و به جهاتی، قابل تامل است، از این رو مبهم که معلوم نیست آیا مجهز بودن به فایو جی، شرط الزامی برای واردات تلفن همراه به کشور شده است؟ بر اساس کدام مصوبه و به تشخیص کدام نهاد؟ براستی چه نهادی تصمیم گرفته که در به رغم جاماندن شدید اپراتورها از برنامه فایوجی، محدودیتی در کشور وضع شود که در جهان بی همتاست؟!
به عبارت بهتر، اگر قرار است تنها گوشیهایی مجوز واردات به ایران را دریافت کنند که به تکنولوژی فایوجی مجهز هستند، ایران تنها کشوری در جهان خواهد شد که چنین موضوعی را الزامی کرده است، آن هم در شرایطی که اوضاع اینترنت در کشورمان بسیار ناخوش است و علاوه بر آن، پروژه فایوجی در زیرمجموعه اپراتورهای کشور به کندی پیش میرود و راه طولانی تا تکمیل دارد.
نکته قابل تاملتر آنجاست که میدانیم الزام به مجهز بودن گوشیهای تلفن همراه به افزایش قیمت گوشیها منجر خواهد شد که با توجه به اوضاع نه چندان مطلوب اقتصادی و معیشتی در کشور، اتفاق ناخوش و تصمیم عجیبی به نظر میرسد. مساله تامل برانگیزی که این گمانه را تقویت خواهد کرد که مبادا سرپرست سازمان تنظیم مقررات در بیان منظور اشتباه کرده و صرفا قصد داشته از تکرار یک رفتار عجیب، جلوگیری کند!
منظور از رفتار عجیب، کاری است که شرکت سامسونگ با کاربران ایرانی انجام داده است، به این صورت که موبایلهای سامسونگ مجهز به تجهیزات فایو جی که به ایران وارد شده و در اختیار خریداران قرار گرفته، به دلایل ناگفته محدود شده و استفاده از آنها برای اتصال نسل پنجم اینترنت تلفن همراه ممکن نیست. محدودیتی که سامسونگ برای کاربران ایرانی وضع کرده و گوشش بدهکار گلایهها در این باره نیست.
رفتار شائبه برانگیز و عجیبی که ظاهرا واکنش مسئولان کشورمان به آن، الزام به قابل استفاده بودن این تکنولوژی در واردات آتی و از ابتدای سال ۲۰۲۵ میلادی است. تصمیمی درست و قابل دفاع که ظاهرا در نتیجه پرهیز از بیان اسم شرکت کرهای، به درستی بیان نشده و ابهام آفرینی کرده است. ابهامی که شاید بتوان گفت پاسخ صریح به آن، صف آرایی دولت و سازمان تنظیم مقررات مقابل رفتار غیرمنطقی سامسونگ است!