تاسیس «صندوق ملی توسعه هوش مصنوعی» با ۱۰ همت سرمایه اولیه!
به گزارش «نبض فناوری»، از جمله پدیدههای نوظهور جهانی، هوش مصنوعی یا همان AI است که با سروصدا و البته حاشیههای فراوان وارد زندگی بشری شده و توانسته در زمانی کوتاه، مسیر طولانی را طی نموده و به جایی برسد که توجه سیاست گذاران را به خود جلب نموده و وضع قوانین و مقررات تازه در این حوزه را به دنبال داشته باشد.
روندی که در بسیاری از کشورهای جهان پی گرفته شده و کشورمان نیز از آن مستثنی نیست. این را میشود از تصویب سند ملی این حوزه در واپسین روزهای بهار امسال در شورای عالی انقلاب فرهنگی دریافت که به تشکیل مرکز ملی هوش مصنوعی نیز منجر شد، اما دست کم به باور نمایندگان مجلس، کافی نبود.
در نتیجه این رویکرد بود که طرح ملی هوش مصنوعی در مجلس شورای اسلامی کلید خورد. طرحی برای قانونمندکردن این حوزه که به روال قانون گذاری، ابتدا به کمیسیونها (کمیسیون اصلی: «صنایع و معادن» و کمیسیون فرعی: «آموزش، تحقیقات و فناوری») ارجاع شد تا در آنجا مورد بحث و بررسی قرار گیرد و حالا نهایی شده و قرار است در صحن مجلس مورد بحث و بررسی نهایی قرار گیرد.
این طرح که ذیل آن امضای ۶۳ نماینده به چشم میخورد، در روزهای گذشته در صحن مجلس اعلام وصول شده و به زودی در دستور کار قرار خواهد گرفت و احتمالا توجه افکار عمومی کشورمان را به خود جلب خواهد کرد چراکه حاوی جزییات و نکات مختلفی است که از جمله آنها اعمال تغییراتی در شورای ملی راهبری هوش مصنوعی و افزوده شدن چند عضو تازه به این شوراست.
آن گونه که در این طرح آمده، این شورای راهبری که از سال گذشته و با حضور برخی اعضای کابینه دولت (جمعی از وزرای دولت و معاونین رئیس جمهور) و همچنین دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی تشکیل شده، قرار است با افزوده شدن چند عضو دیگر، بزرگتر شود و این اعضای تازه عبارتند از دبیر شورای عالی فضای مجازی، رئیس ستاد کل نیروهای مسلح، نماینده شورای عالی حوزههای علمیه، رئیس سازمان نظام صنفی رایانهای و....
البته افزون بر این مقامات، قرار است برخی دیگر از دولت مردان از جمله وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی، روسای سازمان اداری استخدامی و سازمان برنامه و بودجه و چند مقام دیگر هم به این شورای راهبری اضافه شده و در نهایت یک نماینده مجلس هم به عنوان عضو ناظر به این ترکیب اضافه شوند.
بدین ترتیب قرار است تصمیمات در این حوزه توسط این شورا صورت پذیرد، با این تبصره که تصویب مقررات با رای وزرای عضو شورای راهبری و تایید رئیس جمهور انجام خواهد شد و سایر تصمیمات با رای اکثریت اعضای شورا گرفته میشود. تصمیمهایی که قرار است مجری آنها سازمان ملی هوش مصنوعی باشد که مدتی ست با نام مرکز ملی هوش مصنوعی پا به عرصه وجود گذاشته است.
به عبارت بهتر، بر اساس این طرح قرار است مرکز ملی هوش مصنوعی به سازمان ارتقا یافته و در چهارچوبهای مشخص، فعالیت کند. چهارچوبهایی که به تفصیل در طرح ملی هوش مصنوعی آمده و شامل موارد متعددی، از جمله آموزش در این حوزه و حتی «آماده سازی و آگاهی بخشی عمومی» است که قرار است «در تعامل با رسانههای عمومی کشور و بالاخص سازمان صدا و سیما» محقق شود.
مواردی جالب توجه و حتی قابل تامل که در ادامه به بحثهای زیرساختی در این حوزه هم رسیده و شامل بایدها و نبایدهای مختلف شده و در ماده ۶، به تاسیس «صندوق ملی توسعه هوش مصنوعی» رسیده که قرار است تقویت نظام تامین مالی این حوزه در کشور را عهده دار باشد و طراحان برایش سرمایه اولیه ۱۰۰ هزار میلیارد ریالی را در نظر گرفته است.
۱۰ همت سرمایه اولیه که قرار است به تدریج، حداکثر ظرف مدت دو سال از محل صندوق توسعه ملی و حساب ذخیره ارزی تامین شود و در اختیار این صندوق ملی قرار گیرد. صندوقی که بر اساس این طرح بایستی ظرف شش ماه از اجرایی شدن این قانون، اساس نامه آن با پیشنهاد سازمان ملی هوش مصنوعی تهیه شده و به تصویب هیات وزیران برسد.
البته سرمایه این صندوق محدود به مبلغ ذکر شده نیست و قرار است با تهیه دستور العملی در معاون علمی و فناوری، آن هم ظرف سه ماه از تبدیل این طرح به قانون و ابلاغ آن، با تخصیص اعتبار مالیاتی به این حوزه، سرمایه صندوق افزایش پیدا کند، مضافا اینکه قرار است حمایتهای جانبی هم به مدد این قانون شامل فعالان حوزه هوش مصنوعی شود که از جمله آنها مجاز شدن واردات تجهیزات، پردازندهها و سخت افزارهای مورد نیاز این حوزه است.
به موارد ذکر شده، "اعمال تغییراتی در راستای حمایت از شاغلان در این حوزه از جمله معافیت مالیات مستقیم برای کارکنان"، "منوط کردن فعالیت در حوزه هوش مصنوعی در زیرمجموعه همه دستگاه های اجرایی به دریافت مجوز از سازمان ملی هوش مصنوعی برای پرهیز از موازی کاری و اتلاف منابع" و موارد متعدد دیگر را باید افزود که میتوانند بررسی این طرح ملی در صحن علنی مجلس را به کانون توجه افکار عمومی به این مساله بدل کنند.
برای دانلود طرح ملی هوش مصنوعی (بصورت فایل پیدیاف) اینجا را کلیک کنید