رونمایی از نخستین مزرعه جیپییو در کشور تا ۱۴۰۴/ دیتاسنتری با ظرفیت بیش از ۱۰۰ جیپییو
به گزارش «نبض فناوری»، دکتر حسین افشین، معاون علمی و فناوری و اقتصاد دانشبنیان ریاست جمهوری امروز در نخستین نشست خبری خود در تشریح برنامه ریزیهای صورت گرفته در حوزه هوش مصنوعی در کشور گفت: در پی تدوین سند هوش مصنوعی در ذیل شورای عالی انقلاب فرهنگی، طرح اقدامی در دستور کار قرار گرفته که شامل بخشهای مختلفی است که نخستین بخش آن، بخش نیروی انسانی است که مزیت کشورمان در این حوزه هم محسوب میشود.
وی افزود: منظور از نیروی انسانی، سه لایه شامل اپراتور هوش مصنوعی، مهندسی هوش مصنوعی و مدیریت این حوزه است که در هر سه لایه، طرحهای مختلفی در دستور کار قرار گرفته و همکاریهایی با نخبگان دانشگاهی آغاز شده که در برخی دانشگاهها عملیاتی شده و در بعضی دیگر هم در دستور کار قرار دارد.
معاون رئیس جمهور ادامه داد: بخش دوم این طرح اقدام، در حوزه دیتا و داده صورت خواهد گرفت که اگرچه به یمن سکوها و پلتفرمهای فعال در کشور، پتانسیل خوبی در کشور فراهم است، اما نیازمند اقداماتی از جمله تسهیل در استفاده از این داده هاست که در این زمینه هم اقدامات خوبی در دستور کار دولت قرار گرفته است که از جمله آنها، لایه حفاظت از داده است که امیدواریم به خوبی پیش برود و به نتایج مورد نظر منجر شود.
وی افزود: بخش سوم، بخش زیرساخت محاسباتی است که اصطلاحا با CPU و GPU شناخته میشود و ورود به آن نیازمند پاسخ به یک سوال اساسی است؛ اینکه میخواهیم در حوزه ساخت سخت افزار هم ورود کنیم یا صرفا به دنبال فراهم کردن زیرساخت هستیم؟ پاسخ ما به این سوال این بوده که باید زیرساخت لازم برای شروع کار را فراهم کنیم، اما نمیتوانیم دورنمای این حوزه را ندید بگیریم و از فرایند بنیادیتر یعنی ساخت تراشه غافل شویم، لذا برای هر دو مسیر، برنامه داریم.
احداث نخسیتن دیتاسنتر جی پی یو در کشور، طرحی است که برای فراهم کردن زیرساخت هوش مصنوعی در کشور تدارک دیده شده است. افشین با بیان این نکته، تاکید کرد: ساخت این مزرعه جی پی یو آغاز شده و امیدواریم که تا پایان سال جاری به اتمام برسد، اما برنامه ریزی مان، افتتاح آن در اوایل سال ۱۴۰۴ است. نخستین دیتاسنتری که بعد با مزارع دیگر در مجاورت آن توسعه خواهد یافت و وسعت پیدا خواهد کرد.
وی در پاسخ به سوال خبرنگار «نبض فناوری» در خصوص ظرفیت این مزرعه گفت: ظرفیت اولین مزرعه بالغ بر ۱۰۰ جی پی یو است که عدد بزرگ و قابل قبولی است که باید اجازه بدهید ارائه جزییات بیشتر در خصوص آن را به آینده و زمان افتتاح این مزرعه موکول کنیم، اما باید تاکید کنم که نکته مهم در این خصوص، نه احداث یک فارم جی چی یو، که طراحی معماری آن است که در نتیجه آن، مزرعههای مختلف در شعاع ۵۰ تا ۱۰۰ کیلومتری احداث خواهند شد و کلاستر میشوند تا دیتاسنتری بزرگ را تشکیل دهند.
معاون علمی دولت چهاردهم در ادامه با تاکید بر آغاز طرحهای ساخت تراشه، گفت: از آنجایی که پیش نیازهای ورود به حوزه تولید سخت افزار هوش مصنوعی به دست آوردن سیلیکونی با گرید ۹ است، طرح ملی سهند را در دستور کار قرار دادهایم که مقدمه تولید ماشین آلات مورد نیاز در این حوزه است و در فازهای بعد به پروژههای پکینگ خواهد رسید و مقدمه رسیدن به زیرساخت عمیقی است که مدنظرمان قرار دارد.
وی افزود: بخش چهارم و نهایی، بحث سکو یا اصطلاحا سیستم عامل هوش مصنوعی است که در این حوزه هم اقداماتی جدی در دستور کارمان قرار دارد. در حال حاضر همه آنهایی که قصد ورود به حوزه هوش مصنوعی را دارند، با فراهم کردن نیروی انسانی، دیتا و زیرساخت فنی آن، از الگوریتمهایی بهره میگیرند که توسط امثال اوپنای آی و دیگر شرکتهای بزرگ در این حوزه تهیه شده است، اما ما قصد داریم که از سیستم عامل تولید خودمان استفاده کنیم و لذا یکی از دانشگاههای کشور را به عنوان محور قرار دادیم تا سیستم عامل ملی هوش مصنوعی را تدوین کند.
افشین در ادامه گفت: بر اساس برنامه ریزی صورت گرفته، ۶ ماه دیگر نسخه آزمایشی سیستم عامل ملی هوش مصنوعی رونمایی خواهد شد که البته میدانیم که ممکن است اشکالاتی داشته باشد، اما صبوری خواهیم کرد و توانمان را برای رفع آنها به کار خواهیم گرفت تا یک سال بعد نسخه نهایی آن آماده شود و بعد از آن همه فعالیتهای کشور در حوزه هوش مصنوعی بر بستر این سیستم عامل ملی و بومی صورت خواهد گرفت.