«ویلو» رویای خوش دارندگان بیت کوین را به کابوس بدل کرد!
به گزارش «نبض فناوری»، در روزهایی که بیت کوین از مرز 100 هزار دلار عبور کرده و دارندگان این رمز ارز مشهور، رویایی ترین روزهای عمر خود را سپری میکنند و خوابهای شیرینی برای آینده خود میبینند، انتشار یک خبر موجب شد که موجی از هراس و حتی وحشت آنها را در بر بگیرد؛ خبر رونمایی از یک تراشه جدید.
در حالی که جهان با هیجان از پیشرفتهای تکنولوژی و نوآوریهای جدید استقبال میکند، خبر رونمایی از تراشه کوانتومی ویلو (Willow) توسط گوگل، موجی از نگرانی را در میان دارندگان بیتکوین به راه انداخته است. این در حالی است که بسیاری از افراد دیگر از این دستاورد بزرگ در حوزه فناوری استقبال کرده و آینده روشن تری را به کمک این فناوری تازه متصور هستند.
چرا دارندگان بیتکوین نگران هستند؟
بیتکوین (BTC) به عنوان اولین و شناختهشدهترین ارز دیجیتال جهان، از امنیت خود به شدت محافظت میکند. این امنیت مبتنی بر رمزنگاری پیچیدهای است که شکستن آن برای رایانههای معمولی تقریباً غیرممکن است، اما وقتی پای رایانههای جدید در میان باشد، اوضاع فرق خواهد کرد، به ویژه زمانی که منظور از رایانه جدید، رایانه کوآنتومی باشد.
رایانههای کوانتومی با استفاده از قوانین مکانیک کوانتومی، قادر به انجام محاسباتی هستند که برای رایانههای کلاسیک غیرممکن است. یکی از این محاسبات، شکستن الگوریتمهای رمزنگاری است که بیتکوین هم از یکی از آنها استفاده میکند. الگوریتمی که کارشناسان تاکید دارند شکستن و رمزگشایی آن برای کوانتومی ها ساده و سریع است.
تراشه ویلو و تهدید بالقوه برای بیتکوین
تراشه ویلو، جدیدترین دستاورد گوگل در حوزه رایانههای کوانتومی، توانایی انجام محاسبات پیچیده را با سرعت بسیار بالایی فراهم میکند تا جایی که تاکید شده این تراشه میتواند محاسباتی را در پنج دقیقه انجام میدهد که برای یکی از سریعترین ابررایانهها ۱۰ سپتیلیون (سپتیلیون یعنی عددی با 25 صفر مقابل آن.) سال طول میکشد!
بدین ترتیب عجیب نیست که شاهد بروز نگرانیهای جدی در مورد توانایی بالقوه این تراشه در شکستن رمزنگاری امثال بیت کوین باشیم و نتیجه بگیریم که ویلو و رایانههایی که از آن بهره خواهند گرفت و کوآنتومی خوانده میشوند، حکم تهدید امنیت رمزارزها، از جمله بیت کوین را بیابند و واکنش دارندگان این دارایی های فناورانه را به دنبال داشته باشند.
آیا باید نگران بود؟
آنچه در این میان اهمیت دارد، این است که برخی کارشناسان معتقدند هنوز راه زیادی تا رسیدن به رایانههای کوانتومی با توانایی شکستن رمزنگاری بیتکوین، باقی مانده است و در خوشبینانه ترین حالت، چندین سال (اعداد مختلفی مانند سال 2030 در این خصوص بیان شده است) تا رسیدن آن روز فاصل داریم، مگر اینکه اتفاق تازهای در این حوزه رقم بخورد.
این در حالی است تدبیر جامعه بیتکوین برای روزی که رایانه های کوآنتومی زاده شده و به کار گرفته شوند، کار روی راهکارهای مقابله با این تهدید بالقوه است؛ از جمله کار روی پروژه رمزنگاری پساکوانتومی که در برابر حملات رایانههای کوانتومی مقاومتر هستند و میتوانند گزینه های خوبی برای محافظت از بیتکوین در آینده باشند.
اقداماتی که معلوم نیست تا چه حد عملیاتی و شدنی باشند. اینجاست که بار دیگر نقطه ضعف بزرگ این حوزه نوظهور سرمایه گذاری آشکار میشود؛ اینکه دنیای رمزارزها دنیایی است که اگرچه میتواند سود چشمگیری نصیب بازیگرانش کند، اما کماکان نقطه ضعف های اساسی دارد و لذا بسیار شکننده است. آنقدر شکننده که ممکن است با گام بعدی پیشرفت در عرصه رایانه های کوآنتومی، به کل از هم فرو بپاشد و جمع زیادی را مال باخته کند.