از «کوه موش زایید» تا خداقوت به دولت بابت رفع فیلتر «جاسوس افزار»!
به گزارش «نبض فناوری»، روز گذشته و در حالی که اعلام شده بود رفع فیلترینگ در دستورکار شورای عالی فضای مجازی قرار گرفته و زمان برای بسیاری از مشتاقان شنیدن نتیجه این جلسه به سختی سپری میشد، خبر رسید که شورا رای به رفع فیلتر یک پیام رسان و یک بازار دانلود برنامه های موبایلی اندرویدی داده است.
خبری که میشد حدس زد واکنشهایی به دنبال خواهد داشت و این گونه هم شد؛ «کوه موش زایید»، عنوانی است که یاشار سلطانی برای توییتش در این باره انتخاب کرده و تاکید نموده که انتظار مردم بیشتر از اینها بود، اما قابل پیش بینی بود که شبکه قدرت و ثروت به قدری قوی شده و ریشه دوانده که به خاطر منافع مالی خود، اجازه توسعه و رشد را در هیچ حوزهای نخواهد داد.
«باید خداقوت بگیم به پزشکیان که جاسوس افزارها را رفع فیلتر کرد و...»، واکنش کاربر دیگری است که اسکرین شاتی از یک خبر را به متنش پیوست کرده که محتوایش درباره استفاده از واتس اپ برای ترور شهید هنیه است؛ واکنشی کاملا در تضاد با واکنش قبلی که تاکید داشت آنچه موجب حداقلی شدن رفع فیلتر شده، جریانی خارج از دولت و پزشکیان است.
البته از این دست مجادله ها، چه غیرمستقیم و چه مستقیم، نمونه های زیادی میتوان یافت که در آنها یک طرف مدعی است رفع فیلتر واتس اپ، اتفاقی است که حداقلی شده چون مانع اتخاذ تصمیم های کلان تر و رضایت بخش شدهاند و طرف دیگر تاکید دارد که رفع فیلتر همین نرم افزار هم، کمک به دشمنان است و به نوعی با همین حد از رفع فیلتر هم، مخالفت ابراز داشتهاند.
این مجادله اما فازهای دیگر هم دارد؛ اینکه برخی گفته و نوشتهاند که واتس اپ، پیام رسانی منسوخ است و رفع فیلترش، اقدامی کم فایده و حتی بی فایده بوده و بعضی گفتهاند که اگر این گونه است، چرا فیلتر بوده؟ یا این فاز که در دولت سیزدهم این فیلترینگ رقم خورده و چنین و چنان و در دولت چهاردهم رفع فیلتر شده که بهمان و بیسار!
اشاره به قطعی برق و برنامه خاموشی و یا قیمت دلار و افزایش آن و یا تورم و گرانی و تبعاتش بر معیشت مردم و برخی مشکلات و معضلات دیگر کشور برای طعنه زدن به دستورکار شورای عالی فضای مجازی و در نهایت تصمیم این شورا برای رفع فیلترینگ دو اپلیکیشن که یکی تنها به درد کاربران اندروید میخورد (برای آیفون دارها، مساله نبوده)، فصل مشترک واکنش گروهی دیگری از کاربران فضای مجازی است.
نکته بعدی حائز اهمیت در واکنش ها به تصمیم دیشب، تاکید بر برنامهای است که اگرچه هنوز در حد گمانهزنی است و رسمیت ندارد، اما تاکید دارد که برنامه جامع رفع فیلترینگ، برنامه ای زمان بر و طولانی مدت است که اجرایش به چندین ماه و حتی سال نیاز دارد و در نتیجه، میشود گفت که اقدام خاصی صورت نگرفته و تنها همه چیز به آینده، آن هم آینده نسبتا دور موکول شده است.
«فکر کنم تا رفع کامل فیلتر، دلار 150 رو رد کنه»، یک نمونه از این دست واکنش هاست، هرچند گروه دیگری هم هستند که این گونه فکر نمیکنند و تاکید دارند که رفع فیلتر واتس اپ، شروعی خوب محسوب میشود و رفع فیلتر تدریجی را به دنبال خواهد داشت. البته بعضی از این فراتر رفته و تاکید دارند که رفع فیلتر ضرورت است چراکه اعمال فیلترینگ هزینه بر و نیازمند بودجه است و آیندهای را پیش رو داریم که در آن امثال استارلینک فراگیر میشوند و فیلترینگ را بی معنا میکنند.
«تا وقتی برای استفاده از هر اپلیکیشنی مجبور به استفاده از فیلترشکنیم، یعنی عملا رفع فیلتر رخ نداده! ما که برای استفاده از تلگرام و اینستاگرام و توییتر فیلترشکن رو روشن میکنیم، با همون واتساپم میریم دیگه»، واکنش کاربر دیگری است که به موضوعی متفاوت اشاره داشته است؛ اینکه این دست اقدامات، در عمل کمک چندانی به خلاصی مردم از فیلترشکن ها نمیکند و در نتیجه، با این تصمیم خدشه ای متوجه فیلترینگِ آسیب زا نشده است.
«قرار بود با رفع فیلترینگ به کسب و کارهای خرد که در شبکه های اجتماعی کار میکردن، کمک بشه که نشده»، واکنش دیگری است که آن هم بر بی اثر بودن تصمیم اتخاذ شده در شورای عالی فضای مجازی اشاره دارد. با این یادآوری که "واتس اپ کی رفع فیلتر میشود؟"، از جمله سوالات پرتکرار کاربران ایرانی در ساعات گذشته بوده است.
واکنشهای متنوع و بعضا متضاد که میشود از یک منظر دیگر هم به آنها نگاه کرد؛ اینکه هجم واکنش ها نشان میدهد مساله فیلترینگ در کشور تا چه اندازه برای کاربران فضای مجازی و مردم اهمیت دارد و مورد توجه ایشان قرار دارد. توجهی که حتما موجب تداوم این واکنش ها خواهد شد و مطالبه رفع فیلترینگ که وعده مسعود پزشکیان در ایان انتخابات ریاست جمهوری بوده است را تداوم خواهد بخشید.