امتیاز بزرگ ایران در تلگرام که از دست رفت!
به گزارش «نبض فناوری»، اپلیکیشنی که سالهای نه چندان دور با هدف حضور در جمع اپهای پیامرسان پا به عرصه وجود گذاشت، حالا به جایی رسیده که یکی از محبوبترین نرمافزارهای موبایلی در جهان است؛ نرم افزاری که سالهاست فراتر از پیام رسانی رفته و نسخهای تازه از شبکه اجتماعی محسوب میشود.
صحبت درباره تلگرام است که اگر برای بسیاری از کاربران جهانی، نامیست که اخیرا به گوششان خورده و تازه با آن آشنا شدهاند، برای ایرانیان، نامی قدیمی و به شدت آشناست تا جایی که بسیاری از کاربران ایرانی میتوانند روند تغییرات و توسعه آن در این سالها را هم به یاد بیاورند.
نرم افزاری به شدت محبوب در ایران که در همه این سالها برای بسیاری مان سوال بود که چرا در رقابت با دیگر پیامرسانها، جایگاه پایین تری دارد، در حالی که نسبت به همه آنها برتری محسوس و بارز دارد، رایگان است، با همه سیستم عاملها کار میکند، قابلیتهای جالب توجهی، حتی برای استریم کردن و نمایش ویدئو دارد و حتی فضای ابری مثال زدنی در اختیار کاربران قرار میدهد.
البته این برتری فنی حالا کار خودش را کرده چراکه بسیاری از جهانیان تلگرام را شناختهاند تا جایی که در برخی ماهها در صدر فهرست اپهای دانلود شده قرار گرفته و در نهایت توانسته به رکورد بیش از یک میلیارد کاربر فعال برسد و در زمره برترین اپهای جهان قرار گیرد.
روندی که به نظر میرسد ادامهدار است چراکه تلگرام با ارائه آپدیتهای مستمر و بروزرسانیهای مداوم، با سرعت در مسیر رشد و توسعه قرار دارد و حتی نشان داده که حضور در عرصههای دیگر از جمله فعالیت در دنیای رمزارزها را هم در دستور کار دارد و رقیبی جدی برای فعالان دیگر حوزههای آنلاین است.
اما مرور همه این موفقیتها برای بسیاری از کاربران ایرانی، همراه نوعی رنج و ناراحتی است چراکه تلگرام سالهاست که در کشورمان فیلتر است؛ فیلترینگی که با دستور یک قاضی و در یک پرونده کوچک رقم خورد و بعدها که آن قاضی به دلایلی عزل گردید، حسرت یادگاری که برجای گذاشت، بیش از پیش شد!
نکته دردناکتر این است که در شروع راه تلگرام، ایرانیان سهم به شدت قابل توجهی از کاربران این اپلیکیشن را به خود اختصاص داده بودند و به تاکید برخی کارشناسان، استقبال کاربران ایرانی از برخی ویژگیهای تازه این اپلیکیشن مانند کانال بود که مدیران تلگرام را به توسعه این قابلیت سوق داد و در نهایت رقبای تلگرام را هم مجاب به افزودن این قابلیت کرد.
اتفاقی که ایرانیان در رقم خوردنش، ولو غیرمستقیم، نقش آفرینی داشتند و میشد به واسطه آن، مذاکره با تلگرام برای دریافت خدمات گسترده در دستور کار قرار گیرد، اما مسئولان وقت این فرصت را قدر ندانستند. فرصتی که بعدتر با مذاکره با تلگرام برای انتقال سرورهایش به ایران، بار دیگر به نظر میرسید فراهم است، اما در نهایت آن هم راه به جایی نبرد تا در نهایت با فیلترینگ این اپلیکیشن، به کل از دست برود.
البته وضعیت امروز به هیچ وجه با آن وضع سابق قابل قیاس نیست و آمارها حکایت از آن دارد که جایگاه ایران از نظر تعداد کاربران تلگرام، از رتبههای برتر در یک دهه قبل، به رتبههای پایین جدول سقوط کند، هرچند این آمارها بی اشکال نیست چراکه کاربران ایرانی سالهاست که از فیلترشکن استفاده میکنند و در این سالهای اخیر از گوگل پلی هم محروم بودهاند و در نتیجه احصای آمار ایشان، دشوار است!
آنچه اهمیت دارد اما، فرصتی است که مسئولان ایرانی برای مذاکره با تلگرام داشتند و از دست دادند و حالا به رغم این فرصت سوزی، بار دیگر قصد مذاکره با مدیران این مجموعه را بر اساس مصوبه اخیر شورای عالی فضای مجازی دارند. مذاکرهای که ظاهرا خودشان هم به نتیجه اش امیدوار نیستند چراکه در طرح رفع فیلتر تاکید کردهاند "در صورت به نتیجه نرسیدن مذاکره با تلگرام، از طریق درگاههای حکمرانی پذیر آن را در اختیار مردم قرار خواهند داد! "
نکتهای که یادآوری آن در طرح، به این معنا و مفهوم است که قرار نیست در مذاکره با تلگرام اتفاق خاصی رقم بخورد و مثلا نکاتی مانند حضور حدود ۵۰ میلیون کاربر ایرانی در تلگرام، مد نظر قرار گیرد. عددی که اگر درست باشد، به این معناست که اکنون یک بیستم کاربران تلگرام، ایرانیان هستند و لذا باید برای مدیران این شبکه مهم باشند. کسری که در مسیر توسعه تلگرام، احتمالا به زودی کوچکتر خواهد شد و امتیازگرفتن از تلگرام دشوارتر و محالتر میشود.
تکرار اشتباهی که در گذشته هم صورت گرفته بود و ثابت کردیم که از آن هیچ درسی نگرفتهایم، که اگر این گونه بود، منتظر تبدیل تلگرام به اولین پیام رسان جهان و سقوط رتبه کاربران ایرانی در آن و اتکا به روشهای شکست خوردهای مانند پوسته سازی برای آن، به جای رفع فیلترش، نمینشستیم و با سرعت مسیر مذاکره سازنده با این شرکت را پی میگرفتیم.