بانک مرکزی با ماهیت رمزارزها ناآشناست/ رمزارزها دارایی هستند نه ابزار پرداخت!
به گزارش «نبض فناوری»، یک هفته بعد از اجرای تصمیم شوک آور و بدون مقدمه بانک مرکزی و انسداد درگاههای پرداخت صرافیهای رمزارز در کشور، هنوز خبری از تغییر این تصمیم و رقم گشایشی در این حوزه نیست. اقدامی که اگرچه واکنشهایی دامنهدار به دنبال داشته، اما هنوز به قوت خود باقی مانده و اطلاعی از فرجام آن در دست نیست.
وضعیت عجیبی که به تاکید یکی از فعالان برجسته این حوزه، میتوان آن را «اشتباه بزرگ» بانک مرکزی نامید. اشتباه نهادی که اگرچه مسئولیت تنظیم و نظارت بر نظام پولی و بانکی کشور را بر عهده دارد، اما در این مورد بدون رجوع به کارشناسان و حتی بدون اعلام موضع رسمی یا ارائه بیانیهای شفاف به نهادهای نظارتی، قانونگذار و کاربران، اقدام به مسدودسازی درگاههای پرداخت مرتبط با رمزارزها کرده و به اعتماد عمومی آسیب زده است.
دکتر عیسی کشاورز، عضو انجمن صرافان رمزارز در این باره به خبرنگار ما میگوید: این حرکت نهتنها از نظر اقتصادی مضر است بلکه نشاندهنده عدم آشنایی بانک مرکزی با ماهیت رمزارزهاست. در سطح جهانی، رمزارزها بهعنوان دارایی دیجیتال شناخته میشوند و مدیریت آنها به نهادهایی مشابه سازمان بورس یا نهادهای سرمایهگذاری سپرده میشود. اما متأسفانه بانک مرکزی ایران همچنان به دیدگاهی محدود بهعنوان یک ابزار پرداخت نگاه میکند و آنها را معادل رمزارزهایی مانند تتر میداند.
به گفته وی، یکی از دلایل این نوع نگاه محدود بانک مرکزی، عدم درک صحیح از تنوع و کارکردهای گسترده رمزارزها و نگاه تک بعدی و محدود به آنهاست؛ اینکه رمزارزها علاوه بر استفاده بهعنوان ابزار پرداخت، میتوانند در بخشهای مختلف اقتصادی از جمله سرمایهگذاری، جمعآوری سرمایه، و حتی تأمین مالی پروژههای نوآورانه نقش مؤثری ایفا کنند.
رئیس هیات مدیره صرافی یوبیتکس در ادامه تاکید میکند: این اقدامات بدون شک باعث زیرزمینی شدن بازار رمزارزها و سوق دادن کاربران به کانالهای غیررسمی و پلتفرمهای خارجی خواهد شد. نتیجه این رویکرد، کاهش شفافیت، افزایش کلاهبرداریها و تقلبهای مالی خواهد بود و علاوه بر آن، اعتماد عمومی به نهادهای حاکمیتی نیز بهشدت آسیب میبیند چرا که کاربران و فعالان این حوزه در شرایطی بلاتکلیف و ناامن قرار خواهند گرفت.
این در حالی است که به تاکید کشاورز، رمزارزها و فناوریهای مرتبط با آنها، مانند بلاکچین، میتوانند بهعنوان موتور محرک اقتصاد دیجیتال و ایجاد اشتغال عمل کنند و کشورمان این پتانسیل را دارد که با یک رویکرد صحیح و همافزا در دنیای رمزارزها و اقتصاد دیجیتال جایگاه برجستهای در جهان پیدا کند، به شرط آنکه نهادهای نظارتی و دولتی از محدودیتها و تصمیمات غیرکارشناسی فاصله بگیرند و بهجای مقابله، بهعنوان تسهیلگر و پشتیبان این صنعت عمل کنند.
مشروح این گفتوگو را اینجا بخوانید.