صدور حکم برائت برای «تتر» و رمزارزها توسط بانک مرکزی!

به گزارش «نبض فناوری»، در سالها و ماههای اخیر، با افزایش قابل توجه قیمت ارزهای خارجی در کشور، برخی تحلیلگران سیاسی، «تتر» را بهعنوان یکی از سیگنالدهندگان اصلی نوسانات بازار معرفی کردند؛ نوعی ارز دیجیتال که بر اساس قیمت دلار آمریکا (USD) کشف قیمت میشود و یک عضو دنیای بزرگ رمزارزها است.
البته هرگز مستندی برای این ادعا ارائه نشده، اما از فرط تکرار، برخی تصور میکنند که ارتباطی اثبات شده میان تتر و نوسانات بازار ارز وجود دارد. ارتباطی که حتی برخی آن را فراتر از تتر توصیف میکنند و مدعی هستند که همه رمزارزها در سیگنال دادن به بازار ارز نقش ایفا میکنند و برای جلوگیری از نوسانات بازار، باید جلوی رمزارزها ایستاد!
با چنین رویکردی، وقتی بانک مرکزی سلسله اقداماتی را در راستای محدود کردن فعالیتهای صرافیهای رمزارز در کشور انجام داد و ابتدا درگاههای پرداخت ریالی صرافیهای رمزارز را مسدود کرد، سپس با یک دستور به همکاری پرداختیارها با این صرافیها پایان داد و بعد دایرکت دبیت را هم بروی این کسب و کارها بست، این پیام مخابره شد که قصد دارند سد راه تاثیرپذیری بازار ارز از تتر و رمزارزها شوند.
اتفاقی که رقم خوردنش حکم سنگ محک ادعای یاد شده را داشت؛ اثبات این نکته که رمزارزها در جهش قیمت ارز تاثیرگذار هستند و بایستی با مقابله با آنها، مانع از رشد قیمت دلار، یورو و دیگر ارزهای خارجی شد و نگذاشت که بازار ارز نقدی و فیات از این دنیای مجازی تاثیر بگیرد و با رشد قیمت تتر و امثالهم، دلار بالا برود و به تورم در جامعه دامن بزند.
این در حالی است که به فاصله یک ماه و نیم از مسدودی درگاه پرداخت صرافیهای رمزارز و در شرایطی که میلیونها کاربر دنیای رمزارزها در کشورمان چشم انتظار گشایشی در این حوزه هستند و کارشناسان تاکید دارند که بحران تحمیل شده به این حوزه، عواقب شومی به دنبال خواهد داشت، شاهد رشد قیمت ارز در کشورمان هستیم.
نیم نگاهی به آمارها حکایت از آن دارد که طی این مدت و در شرایطی که عملاً فعالیتی در صرافیهای رمزارز در کشورمان جریان ندارد، قیمت ارز بیش از ۱۰ درصد رشد داشته است. موضوعی که نشان میدهد برخلاف ادعای پرتکرار برخی، بازار ارز از تحولات در بازار رمزارزها و تتر سیگنال نمیگیرد.
نوسانات شدید قیمت ارز در ایران، نشان میدهد که مشکل اصلی در این حوزه، نه در ابزارهای دیجیتال و نه در بازار رمزارزها، بلکه در جا یا جاهای دیگری است و مرتبط کردن آن به دنیای کریپتو، به نوعی آدرس غلط دادن است. اثبات غلط بودن پیشفرضی که بسیاری به صحت آن اطمینان داشتند و چه بسا از زمینهسازهای جدی اقدام بانک مرکزی در این حوزه بود.
به عبارت بهتر، سنجش عملی ادعای فوق نشان داد که ریشه مشکل نوسان ارز در جای دیگری است و رمزارزها و تتر در دادگاه تشکیل شده توسط بانک مرکزی، حکم برائت گرفتند، هرچند هنوز در وضعیت انسداد قرار دارند و معلوم نیست کی از این وضعیت خلاصی خواهند یافت. برائتی که میتواند از سوی دیگری هم تعبیر شده و فضا را برای اعاده حیثیت این حوزه فراهم کند.
کافی است به این نکته دقت کنیم که تلاشها و اقدامات صورت گرفته توسط بانک مرکزی برای تغییر سیاستها در این حوزه و اعمال شدیدترین محدودیتها بر صرافیهای رمزارز، نه تنها به کاهش نوسانات ارز منجر نشده، بلکه این سیگنال را به جامعه مخابره کرده که در تشخیص مشکل و سیاستگذاری برای رفع آن دچار مشکل هستیم و به جای حل مشکل، به امور دیگر مشغول هستیم؛ مشغولیتی که کمترین آسیبش، افزایش قیمت ارز است!