کد خبر: ۴۴۵۸۵
|
۲۴ بهمن ۱۴۰۳ | ۰۷:۲۷

ابطال خیال خام رفع فیلتر تلگرام و یوتیوب در شورای عالی فضای مجازی

در حالی که عده زیادی چشم انتظار رفع فیلتر دو شبکه اجتماعی محبوب در کشورمان بودند، روز گذشته شورای عالی فضای مجازی تشکیل جلسه داد و هیچ اشاره‌ای به فیلترینگ نداشت!

به گزارش «نبض فناوری»، از جمله شایعات داغ هفته‌های اخیر در کشورمان، رفع فیلتر مشهورترین پلتفرم اشتراک گذاری ویدئو در جهان و پیام‌رسان مشهور و محبوب «تلگرام» بود که گفته می‌شد در روز ۲۲ بهمن، در سالروز پیروزی انقلاب اسلامی در دسترس ایرانیان قرار خواهند گرفت تا کام کاربران پرشمارشان شیرین شود.

شایعه‌ای که با پایان یافتن بیست و دومین روز بهمن، کذب بودنش مسجل شد، اما مهر تایید نهایی بر غیرواقعی بودنش، با اتمام نشست روز گذشته (۲۳ بهمن ۱۴۰۳) شورای عالی فضای مجازی زده شد. نشستی با حضور سران قوا و دیگر اعضای شورا که دستورکار اصلی‌اش، رسیدگی به وضعیت اقتصاد دیجیتال در کشور بود.

در این نشست اگرچه «سند سیاست‌ها و الزامات تعرفه‌گذاری شبکه و تسهیم درآمد محتوا» هم مورد بررسی قرار گرفت، اما نه حرفی از فیلترینگ به میان آمد و نه یوتیوب و تلگرام که هر دو ابزار قدرتمندی برای اشتراک گذاری محتوای تولیدی در جهان هستند. ابزار‌هایی که مدت‌های طولانی است در کشورمان فیلتر هستند.

بدین ترتیب بار دیگر مشخص شد که برنامه مسئولان برای رفع فیلترینگ، همان طرحی‌ست که غیررسمی و در قالب گمانه‌زنی منتشر شده و تاکید دارد که با پلتفرم‌ها و سکو‌های فیلتر شده خارجی مذاکره خواهد شد و اگر شروط کشورمان را بپذیرند، رفع فیلتر می‌شوند و در غیر اینصورت، فیلتر می‌مانند.

البته آن طرح، دو پلتفرم را به نوعی مستثنی کرده‌است؛ یوتیوب و تلگرام. دو پلتفرمی که در طرح تاکید شده که در صورت نپذیرفتن شروط کشورمان برای رفع فیلتر، از طریق سکو‌های حاکمیت پذیر در دسترس کاربران ایرانی قرار خواهند گرفت.

معنای این گزاره، طراحی پوسته‌هایی برای ارائه این دو سکو به کاربران ایرانی است که تجربه‌ای آشنا و مسبوق به سابقه است. پوسته‌هایی مانند هاتگرام، تلگرام طلایی، موبوگرام و... که جایگزین نسخه رسمی و اصلی تلگرام شده بودند و در نهایت با نشت وسیع اطلاعات کاربرانشان، مسجل شد که ناامن هستند و لذا از چرخه استفاده خارج شدند.

با استثنا کردن یوتیوب و تلگرام در متن طرح، به نظر می‌رسید که طراحان رفع فیلتر، امید چندانی به پذیرش شروط کشورمان توسط مدیران تلگرام و یوتیوب نداشتند تا جایی که مرحله بعد از عدم پذیرش شروط را هم متذکر شده و بر تکرار تجربه گذشته، یعنی ساخت پوسته تاکید کردند.

تامل در این نکات موجب می‌شد که احتمال رفع فیلتر این پلتفرم ها، عجیب و سوال برانگیز باشد و غیرواقعی به نظر برسد. شایعه‌ای که نه توضیح می‌داد آیا با مدیران این پلتفرم‌ها مذاکره صورت گرفته و شروط کشورمان را پذیرفته‌اند که قرار است فیلترشان برداشته شود؟ و نه اشاره‌ای به پوسته سازی داشت.

همه این‌ها در حالی است که مسئولان کشورمان بار‌ها از انجام مذاکرات بی فرجام و شکست خورده با تلگرام خبر داده‌اند و یوتیوب هم که به کرات نشان داده علاقمند مذاکره با هیچ کسی نیست و ترجیح می‌دهد تنها سیاست‌های وضع شده خودش را پی بگیرد؛ پیشینه‌ای که کذب بودن رفع فیلتر این دو را بیشتر مسجل می‌کرد.

واقعیتی که حالا سیلی آن بر گوش آن‌هایی که چشم انتظار قرار گرفتن این دو سکو در کنار واتس اپ و گوگل پلی -که اخیرا رفع فیلتر شده‌اند- بودند، نواخته شده و به یادشان آورده که در بهترین حالت، چند ماه دیگر پوسته‌هایی برای دسترسی کاربران داخل ایران به یوتیوب و تلگرام عرضه خواهد شد و بعید است هرگز فیلترشان برداشته شود!

 

ارسال نظرات
گفت‌وگو با مدیرعامل و بنیانگذار «رایان پست»: به دنبال رهایی تجارت الکترونیک از مشکلات عمیق لجستیکی هستیم!