تسلیم اپل در برابر بریتانیا؛ آغاز عصر دسترسی به دادههای خصوصی!

به گزارش «نبض فناوری»، در پی درخواست دولت بریتانیا برای دسترسی به دادههای کاربران، اپل با تصمیمی بیسابقه سطح حفاظت از دادههای کاربران در این کشور را کاهش داد. این اقدام بهویژه در حوزه حفاظت پیشرفته از دادهها که شامل رمزگذاری سرتاسری برای اطلاعات ذخیرهشده در فضای ابری آیکلاود میشود، رخ داد.
در این وضعیت جدید، اطلاعات کاربران بریتانیایی که در آیکلاود ذخیره شدهاند، دیگر با رمزگذاری سرتاسری محافظت نمیشوند و دسترسی به آنها تحت شرایط خاص قانونی میسر خواهد بود. اتفاقی که اگر پیش از این رقم میخورد، میتوانست به بمب خبری روز جهان تبدیل شود و سیل انتقادات را روانه اپل کند.
این تغییرات در پاسخ به درخواست دولت بریتانیا برای دسترسی به دادههای کاربران صورت گرفته است. آنها از اپل خواسته بود که امکان دسترسی به دادههایی که حتی خود اپل نیز به آنها دسترسی ندارد، فراهم شود و اپل از مخالفت خود با ایجاد درِ پشتی برای رمزگذاری سخن گفته و تاکید کرده بود که چنین اقدامی میتواند راه را برای هکرها و افراد سودجو هموار کند.
تسلیم اپل در برابر این فشارها نهتنها نشاندهنده چالشهای جدی در زمینه حفظ حریم خصوصی در دنیای دیجیتال است، بلکه پیامدهای گستردهای برای اکوسیستم فناوری و حقوق مصرفکنندگان در پی خواهد داشت، چراکه احتمالاً در سایر نقاط جهان نیز به الگویی برای دسترسی به دادههای کاربران تبدیل خواهد شد.
اتفاقی که با توجه به اقبال شدید جهانیان به استفاده از هوش مصنوعی و ضعف بنیادین این فناوری نوظهور در حوزه امنیت دیتاها، یعنی فقدان هرگونه رمزنگاری در دادههای به اشتراک گذاشته شده با رباتهای هوش مصنوعی، میتواند سرآغاز فصلی تازه در جهان باشد؛ جهانی از دادههای شخصی که بسیاری به آنها دسترسی دارند و میتوانند از آنها استفاده ابزاری کنند.
آیندهای که به نظر میرسید دیر یا زود به کمک نقطه ضعف هوش مصنوعی و توسعه این فناوری در دسترسی به دیتاهای وسیع کاربران و حتی پردازش دادهها و دستیابی به لایههای پنهانی مانند شخصیت افراد و خلق و خوهایشان، از راه خواهد رسید و امید میرفت که غولهای فناوری مانع از رقم خوردنش شوند، اما اقدام اپل نشان داد که این گونه نیست.
تصمیمی که اگرچه تنها در اپل و تنها در یک کشور، انگلستان اتخاذ شده، اما میتواند نقطه عطفی در روند مبارزه برای حفظ حریم خصوصی باشد و دیگران را ترغیب به اتخاذ چنین سیاستی کند؛ گوگل، مایکروسافت و دیگر شرکتهای بزرگ دنیای فناوری که انبوه دیتاهای کاربران را در اختیار دارند و از این به بعد حتما با فشارهای بیشتری از سوی دولتها برای دسترسی به اطلاعات خصوصی کاربران به بهانه مقابله با جرم و تروریسم مواجه خواهند بود.
نکته دردناک اینکه عقب نشینی اپل و امثال آن در مقابل خواستههای دولت ها، عملاً کاربران را در معرض خطر هکرها هم قرار میدهد و این گونه نیست که دادهها تنها در معرض دسترسی مقامات دولتی باشد. اتفاقی که میتواند عواقب سو زیادی به دنبال داشته باشد و کاربران را از امنیت دیجیتالی که زمانی اپل بهعنوان یکی از اصلیترین مدافعان آن شناخته میشد، محروم کند.
اینجاست که باید پرسید آیا دیگر شرکتهای فناوری نیز راه اپل را خواهند رفت؟ آیا استانداردهای رمزگذاری و امنیت دیجیتال قربانی سیاستهای دولتی خواهد شد؟ و مهمتر از همه، آیا این روند به معنای پایان حریم خصوصی کاربران در دنیای دیجیتال است؟
تنها زمان نشان خواهد داد که این تصمیم اپل، آغاز مسیری بازگشتناپذیر در دنیای فناوری است یا زنگ خطری برای بیداری کاربران و فعالان حوزه حقوق دیجیتال.