آیا بانک مرکزی در نبرد با صرافی های رمزارز پیروز شد؟!

به گزارش «نبض فناوری»، در سالهای اخیر، رمزارزها به یکی از بازارهای جذاب برای سرمایهگذاران ایرانی تبدیل شده و به دنبال آن، کسبوکارهای زیادی در این حوزه در کشور شکل گرفته و اکوسیستمی را پدید آورده است که قابل توجه است؛ آنقدر قابل توجه که اخیرا شاهد اوج گیری رقابت و حتی نبرد میان بانک مرکزی و شورای عالی فضای برای تصاحب رگولاتوری این حوزه بودیم.
آنچه واضح است، به رغم تصویب و ابلاغ سند ساماندهی رمزارزها در شورای عالی فضای مجازی، در نهایت بانک مرکزی بود که توانست با تصمیم سران قوا، عنوان تنها نهاد تنظیم گر این حوزه را از آن خود کرده و یگانه مرجع تصمیم گیری برای کسب وکارهای فعال در این حوزه شود. مرجعی که با انسداد درگاه پرداخت صرافی های رمزارز، شمشیر را از رو بست تا به خواستههایش تن دهند.
اتفاقی که در روزهای اوج نوسانات بازار ارز، افزایش التهاب در جامعه و سرعت گرفتن روند تبدیل ریال به امثال طلا، دلار و رمزارز رقم خورد و کمی بعد، با صدور دستور ممنوعیت همکاری پرداختیارها با صرافی های رمزارز، شدت گرفت. مرحله بعدی این نبرد، انسداد سرویس دایرکت دبیت بروی این کسب و کارها و تعیین شروطی خاص برای بازگشت اوضاع به روال سابق بود.
شاپرک، شرکت زیرمجموعه بانک مرکزی، ابلاغ کننده این شروط خاص به صرافی های رمزارز بود. شروطی از جمله ارائه دیتاهای کاربران به بانک مرکزی که ضرب الاجلی بسیار کوتاه مدت برای عمل به آنها در نظر گرفته شده بود تا این باور تقویت شود که قرار نیست گشایشی رقم بخورد، بلکه برعکس، هدف بانک مرکزی انسداد صرافی های رمزارز برای همیشه است.
در نهایت اما بعد از مدتی خبر رسید که برخی صرافی های رمزارز با پذیرش این شروط و اجرایشان، مشمول بازگشایی درگاه پرداخت شده و توانسته اند به وضع سابق بازگشته و تقریبا به مانند گذشته، به فعالیت بپردازند. خبری که چند روز بعد ابعاد بزرگتری یافت و مشخص شد که صرافی های بیشتری تن به خواسته بانک مرکزی داده اند.
پایان جدالی که شروع کننده اش بانک مرکزی بود و ظاهرا با موفقیت کامل این نهاد به پایان رسید، در حالی که شواهد و قرائن حکایت از آن دارد که کماکان درگاه پرداخت برخی صرافی های رمزارز مسدود است و این صرافی ها قید استفاده از این درگاه را زده و به شیوه های دیگر به فعالیتشان ادامه میدهند!
آن گونه که خبر میرسد برخی از فعالان این بازار بعد از آنکه دو ماه از درگاه پرداخت محروم ماندند و کوشیدند به طرق مختلف کسبوکارشان را سرپا نگه دارند، حالا ترجیح دادهاند که تن به خواستههای عجیب و ابهام آفرین بانک مرکزی نداده و کماکان بدون درگاه پرداخت به فعالیت خود ادامه دهند!
اینجاست که میتوان پرسید آیا براستی بانک مرکزی در این نبرد پیروز شده است؟ سوالی که اگرچه در ظاهر، پاسخ آن مثبت است و منجر به همکاری برخی صرافیهای رمزارز با این نهاد شده اما در مقابل بعضی از این کسب و کارها را به نوعی از رسمیت انداخته و بخشی از بازار رمزارز در کشور را به زیرزمین سوق داده است.
فعالیتی در کمترین میزان شفافیت و نظارت که اگر ادامه دار باشد، حکم مشوقی را برای دیگر صرافی های رمزارز در کشور خواهد داشت که به همکاری اجباری شان با بانک مرکزی پایان داده و بدون درگاه پرداخت، به خدمت رسانی به جامعه هدف مشغول شوند، که در آن صورت، خطری بزرگ همگان را تهدید خواهد کرد.
دورنمای وضعیتی که مجابمان میکند بانک مرکزی تنها تا حدی و آن هم فعلا، در این نبرد موفق بوده است و در نهایت سیاستی که اتخاذ کرده و شیوه قهر آمیز اجرای این سیاست، میتواند از این نهاد یک بازنده بسازد. بازندهای که به جای افزایش نظارت ها در این حوزه، کاهش شفافیت ها را رقم زده و بازار زیرزمینی را پدید آورده است!