کد خبر: ۴۵۹۷۳
|
۰۶ خرداد ۱۴۰۴ | ۱۲:۵۰

حمایت از ورود بخش خصوصی در زیست بوم فضایی

رئیس گروه اقتصادی دفتر مقام معظم رهبری، گفت: باید برای تسهیل ورود بخش خصوصی و کاربردی سازی صنعت فضایی برنامه ریزی کرد، لذا روی کار آمدن بخش خصوصی در زیست بوم فضایی کار درستی است و از آن حمایت می کنیم.

به گزارش «نبض فناوری»، به نقل از سیتنا، مراسم بازدید از آزمایشگاه AIT امروز دوشنبه پنجم خردادماه، با حضور دکتر علی آقا محمدی، رئیس گروه اقتصادی دفتر مقام معظم رهبری و جمعی از مدیران فضایی کشور در محل پژوهشکده سامانه های حمل و نقل فضایی ایران برگزار شد.

مرکز ۵۰۰ کیلوگرمی آزمایشگاه AIT تا پایان امسال آماده می شود

شهرام غائبی، مدیر تجمیع، آزمون و یکپارچه سازی آزمایشگاه AIT، در ابتدای این مراسم، گفت: مرکز تجمیع AIT اهدافی همچون فرایندهای تجمیع و یکپارچه سازی و فرایند آزمون های مرتبط با فضاپیما دارد.

وی، ادامه داد: در دنیا این مراکز زیاد هستند که بیشتر آنها در آمریکا است، ولی باقی کشورها تعداد محدودی از این مراکز را دارند که برخی از آنها دولتی و برخی خصوصی هستند که در ایران نیز این قابلیت رو به توسعه است.

غائبی، افزود: این مرکز از سال ۱۳۹۲ راه اندازی شده و به همه سازندگان و فعالان خدمات فضایی ارائه سرویس می کند؛ ماهواره های ناهید و شریف در این مرکز آزمایش شده اند و ماهواره هایی که پرتاب شده اند یا در شرف پرتاب هستند نیز در مرکز ۵۰۰ کیلوگرمی این مرکز آزمایش شده اند؛ همچون مهدا، پارس ۱، ثریا، ناهید ۲ و غیره.

وی، گفت: پایان امسال مرکز ۵۰۰ کیلوگرمی را آماده می کنیم و در سال ۱۴۰۷ فاز سوم برای فضاپیماهای یک تن به بهره برداری می رسد.

تحریم ها در صنعت فضایی باعث بالندگی شده است

دکتر وحید یزدانیان، رئیس پژوهشگاه فضایی ایران در این مراسم گفت: بحث آزمایشگاه یک تن در برنامه ۱۰ ساله فضایی کشور به تصویب شورای عالی فضایی رسیده که نقشه راه مشخص شده است.

وی، ادامه داد: در این نقشه راه رسیدن به وزن های بالاتر برای ماهواره ها پیش بینی شده است و باید به ترتیب به مدارها و وزن های بالاتر برسیم.

یزدانیان، افزود: در وزن ۲۵۰ و ۳۰۰ به نتیجه رسیدیم و اکنون زیرساخت آزمایشگاهی نیم تن را در دست داریم و به کل زیست بوم فضایی کشور ارائه خدمت می کنیم و در زمینه زیرساخت ماهواره که نیازمند تجمیع است در این آزمایشگاه ارائه خدمت می شود.

رئیس پژوهشگاه فضایی ایران، اظهار کرد: باید به حجم سه تن دست یابیم و در این مسیر بحث ساخت، پرتاب، تجمیع و تست و آزمون حائز اهمیت است. آزمایشگاه یک تن گامی است برای پرتاب محموله های یک تنی و سپس حجم سه تن را خواهیم داشت.

وی، خاطرنشان کرد: تعداد کشورهایی که این آزمایشگاه ها را دارند زیاد نیستند و گام های موثری در کشور در صنعت فضایی برداشته شده است که پیوستاری بوده که پیش رفته و ناگفته نماند تحریم ها آسیب های زیادی وارد کرده، اما در این صنعت باعث بالندگی شده است که متکی به خود هستیم و ۹۵ درصد زیرسیستم ها تولید داخل است و ۵ درصد دیگر پشتیبان است که از خارج تامین می شود.
یزدانیان، گفت: پرتاب ناموفق بخشی از پرتاب موفق در صنعت فضایی است و آنچه که در این دوره بر آن متمرکز هستیم ارتقای کمی و ارتقای کیفی است.

وی، افزود: موضوع طراحی و ساخت و پرتاب و کاربردهای صنعتی باید مردمی سازی شود. باید اطلاع رسانی صورت گیرد و کاربردهای صنعت فضایی اعلام شود؛ جدای از بحث های امنیتی که در دنیا هم وجود دارد، صنعت فضایی اکوسیستم اقتصادی خوبی دارد.

رئیس پژوهشگاه فضایی ایران، ادامه داد: صنعت فضایی در بخش کشاورزی، مدیریت بحران، مدیریت منابع آب، شناسایی منابع زیرزمینی ارائه خدمت می کند و باید سرمایه گذار و بخش خصوصی در این حوزه وارد شود تا تجاری سازی صورت گیرد.

وی، گفت: اپراتوری در این صنعت نداریم و این صنعت سرریز دانشی فراوانی دارد؛ از پنل های خورشیدی گرفته تا دوزیمتری و ساخت تجهیزات شناسایی مواد ممنوعه.

ورود استارتاپ های دانش آموزی در صنعت فضایی

دکتر علی آقامحمدی، رئیس گروه اقتصادی دفتر مقام معظم رهبری، در این مراسم، گفت: باید برای تسهیل ورود بخش خصوصی و کاربردی سازی این صنعت برنامه ریزی کرد و ما هم برای بازدیدهای لازم آماده همکاری هستیم.

وی، افزود: آسمان داستان خودش را دارد، لذا باید ملت را با آسمان آشنا کنیم؛ در این صنعت کار وسیع و همه جانبه ای انجام شده است و منحصر به بهره برداری نیست و زوایای مختلفی دارد.

آقامحمدی، اظهار کرد: روحیه این فضا جذاب است و هرچه گسترده تر شود موفق تر خواهد بود و در این مسیر نیاز است ورود استارتاپ های دانش آموزی صورت گیرد و در این مسیر می توانیم کشوری صاحب نظر در این حوزه باشیم.

رئیس گروه اقتصادی دفتر مقام معظم رهبری، خاطرنشان کرد: مسیر صنعت فضایی باید باز و گسترده شود و لذا روی کار آمدن بخش خصوصی کاری درست است، هرچند اول هر کاری ممکن است به نشدن باشد، اما در ادامه راه می افتد.

دکتر امیر احمدی، مجری پروژه AIT نیز ضمن خیر مقدم به میهمانان، ابعاد مختلف پروژه را توضیح داد و بیان کرد که در معماری مرکز AIT از فرهنگ اصیل ایرانی و اسلامی بهره گیری شده است.

گفتنی است؛ طی این مراسم یک قطعه کاشی متبرک حرم ثامن الحجج، حضرت علی ابن موسی الرضا (ع) در سر در ورودی مرکز تست، تجمیع و آزمون ماهواره کلاس یک تن (AIT) نصب شد.

احداث این آزمایشگاه در راستای برنامه ۱۰ ساله فضایی کشور و با هدف افزایش شتاب توسعه صنعت ماهواره از نیمه سال ۱۴۰۲ آغاز و مطابق برنامه ۵ ساله هفتم، تا سال ۱۴۰۷ به بهره‌برداری کامل خواهد رسید.

عملیات عمرانی و ساختار فیزیکی آزمایشگاه تا کنون حدود ۶۰ درصد پیشرفت داشته است و مطابق برنامه زمانبندی در سال ۱۴۰۴ به اتمام خواهد رسید و بطور همزمان تجهیزات آزمایشگاه در حال تامین است.

ارسال نظرات