کد خبر: ۱۷۶۴۵
|
۰۶ خرداد ۱۴۰۰ | ۰۹:۰۰
نبض فناوری گزارش می‌دهد؛

مراقب تیغ دولبه فضای مجازی باشید!/ باید آسیب‌های شبکه مجازی را شناسایی کرد

راهکار های پیشگیری از آسیب های فضای مجازی برای زندگی امن در عصر دیجیتال برای تک تک انسان ها ضروری است، بنابراین آسیب های اینترنتی در فضای مجازی را باید شناخت.

به گزارش خبرنگار «نبض فناوری» امروزه استفاده از شیکه‌های اجتماعی یکی از اولویت‌های اکثر افراد جامعه شده است به طوریکه شبانه روز در این فضا سیر می‌کنند. باید گفت هر فضا و محیطی برای خود مزایا و معایبی دارد که افراد را تحت تاثیر قرار می‌دهد و برخی از اوقات نیز زندگی مردم را بخاطر بعضی از کنش‌ها و رفتار‌ها در این فضا مختل می‌سازد. برای بدور مانده از این فضا و آسیب‌ها باید تمام جوانب را بررسی و از آن‌ها دوری گزیند.

باید متذکر شد که شبکه اینترنت در کنار مزایای بسیار، معایبی نیز دارد که عدم آشنایی کامل با فضای مجازی می‌تواند آسیب‌هایی را برای خانواده‌ها به بار آورد.

در این گزارش سعی می‌شود که به انواع آسیب‌ها و تهدید‌های فضای مجازی پرداخته شود.

با توجه به گسترش فزاینده استفاده از اینترنت و شبکه‌های اجتماعی مجازی، روند سریع جهانی شدن مطالعه روش‌های فعالیت در این فضا‌های مجازی بیش ازپیش احساس می‌شود. ترس و بیم از تخریب مبانی اخلاقی و اجتماعی، و نداشتن امنیت روانی و فرهنگی ناشی از هجوم اطلاعات آلوده و مخرب از طریق اینترنت فضا‌های مجازی واکنشی منطقی است، زیرا هر جامعه‌ای چارچوب‌های اطلاعاتی خاص خود را دارد. طبیعی است که هر نوع اطلاعاتی که این حدومرز‌ها را بشکند، می‌تواند سلامت و امنیت جامعه را به خطر اندازد.

در این میان نوجوانان بیش از دیگران در معرض آسیب‌های ناشی از کاربرد نادرست اینترنت قرار دارند. دانش آموزانی که بیشتر وقت خود را صرف شبکه‌های مجازی می‌کنند پیوند کمتری با خانواده و گروه همسالان خوددارند و تاثیرپذیری بیشتری نیز از این فضا دارند. ازجمله مشکلاتی که ممکن است برای نوجوانان در صورت استفاده نادرست از اینترنت و فضای مجازی به عنوان آینده سازان جامعه پیش بیاید، افت تحصیلی و کاهش عملکرد آموزشی آنان است. شبکه‌های اجتماعی مجازی می‌توانند آثار مخربی بر تعلیم و تربیت نوجوانان داشته باشند. تا زمانی که فضای امن برای حضور دانش آموزان و نوجوانان ایجاد نشود چالش‌ها و تهدید‌ها در حوزه تعلیم و تربیت رو به افزایش است. پیشگیری از آسیب‌های اجتماعی و توجه والدین به رفتار فرزندان بسیار مهم است و برای جلوگیری ازهم پاشیدگی خانواده ها، والدین باید تا حدودی به فناوری‌های روز دنیا مسلط باشند و آگاه باشند. لذا، چنانچه خانواده‌ها نسبت به شیوه‌های جدید ارتباط فرزندان خود آگاهی و شناخت کافی و لازم را داشته باشند، از انجام بسیاری از جرایم و ارتباطات پنهانی آنان جلوگیری به عمل می‌آید.

آسیب شناسی درعرصه شبکه‌های اجتماعی؛ اگرچـه اسـاس ایجـاد شبکه های اجتماعی مجازی کـارکرد مثبـت آن دراطلاع رسانی و آگاهی بخشی بوده است، اما آنچه امروزه جامعه ما با آن مواجه اسـت چیزی غیـر از آن است. باید پذیرفت تولید هر ابزاری بدون تأثیرپذیری ازبافت فرهنگی و اجتماعی آن نخواهد بود و ورود آن درسطح جهانی، انتقال فرهنگ آن سرزمین بـه سایرنقاط را در پی خواهد داشت.

شبکه‌های اجتماعی مجازی با هدف سرگرم سازی کاربران آنان را از فضای صـمیمانه خانواده دور می‌سازد و با زیر پا نهادن ارزش‌ها و باور‌های اسلامی، ایرانی که سبب اسـتحکا م خانواده ایرانی می‌باشند تزلـزل آن را در پـی دارنـد. ایـن شـبکه هـا نسخه پیشنهادی کشور‌های غربی برای جوامع بود که روابط خانوادگی درآنان اهمیتی نـدارد و افـراد بـه دلیـل سلطه فردگرایی درتن‌هایی به سر می‌برند و استفاده ازآن بـا همـان کـاربرد درکشورمان ضربه‌ای مهلک بر پیکره این کانون است که بی اعتمادی، خیانت، سردی روابط، اعتیاد بـه آن و پرخاشگری افراد، انحراف و ابتذال اخلاقی، ترویج سبک زندگی غربـی و ارزش یـافتن نیاز‌های کاذب، شکسته شدن حریم خصوصی افراد و سوء استفاده ازآن‌ها را در پی دارد.

محمدرضا ایزدیان کارشناس فضای مجازی در گفتگو «با نبض فناوری» با بیان اینکه تهدیدات، آسیب‌ها و زیان‌های متعدد ناشی از شبکه‌های اجتماعی در فضای مجازی، ضرورت مقابله با این تهدیدات امری مبرهن، واضح و بدیهی است، اظهار کرد: برای مقابله با این معضل با نهاد‌ها و ارگان‌ها اقدام به تولید محتوای غنی و توسعه زیرساخت‌های شبکه اقدام کنند. همچنین در راستای رفع موانع و تکمیل شبکه ملی اطلاعات با توجه به فرمایشات مقام معظم رهبری در جهت ایجاد انگیزه اقدامات گسترده‌ای توسط مسئولان فضای مجازی و وزارت ارتباطات صورت گیرد.

وی اضافه کرد: تعادل بخشی به سهم پیام رسان‌های اجتماعی در بازار از طریق مدیریت پهنای باند سایر خدمات، ترمیم و انسجام بخشی به ساختار‌های متولیان فضای مجازی با تمرکز بر شبکه‌های اجتماعی در کشور نیز یکی از مباحث کلیدی است که می‌توان با این روش تهدیدات شبکه‌های اجتماعی را خنثی کرد.

ایزدیان ادامه داد: اصلاح و تصویب قوانین مورد نیاز در مقابله با جرائم شبکه‌های اجتماعی و حمایت از شبکه‌های اجتماعی داخلی و تقویت و پشتیبانی شبکه‌های اجتماعی بومی قابل رقابت با موارد مشابه خارجی می‌تواند جلوی این تهدید‌ها را بگیرد و افراد جامعه از این آسیب‌ها در امان باشند.

وی خاطرنشان کرد: همچنین ایجاد بستر مناسب در فضای مجازی در جهت جذب متخصصان و نخبگان شبکه‌های اجتماعی و ارتقای سطح دانش علمی و فناوری در حوزه‌های مختلف فضای مجازی به ویژه شبکه‌های اجتماعی، برنامه ریزی، کنترل و برخورد هدفمند و هوشمندانه با هر گونه ابزار‌های مجرمانه و مسدودسازی آن‌ها در حوزه فضای مجازی و شبکه‌های اجتماعی می‌تواند افراد جامعه به ویژه جوانان را از تهدیدات و آسیب‌های شبکه‌های مجازی حفظ کند.

در برخورد با فضای مجازی نه باید افراط کرد، نه تفریط. فضای مجازی تیغ دو لبه‌ای است که استفاده مناسب از آن باعث شکوفایی توانایی‌ها و استفاده نامناسب از آن به تعبیر رهبر معظم انقلاب، مسلخ برخی از جوانان است. با برخورد واقع‌بینانه با فضای سایبری و از جمله آموزش مجازی و کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه می‌توان به تعلیم و تربیت مناسب‌تر نسل آینده که نیازمند یاری ماست، کمک کرد.

ارسال نظرات
آخرین وضعیت بازار رمزارزهای جهان در اول اردیبهشت 1403 هاوینگ بیت‌کوین فرا رسید
به دلیل نگرانی از ایمنی داده‌ها؛ هلند استفاده از فیس‌بوک را ممنوع می‌کند
وبگردی