رئیس سازمان بورس هم وارد مجادله رمزارزها شد!
به گزارش «نبض فناوری»، مجادله ساماندهی رمزارزها در کشور که مدتیست میان بانک مرکزی و مرکز فضای مجازی شکل گرفته، با مصوبه سران قوا و تفویض اختیار این حوزه به یکی از طرفین ماجرا یعنی بانک مرکزی در شرف پایان قرار گرفت، تا مقدمه برای ورود نهادی دیگر به ماجرا، فراهم آید!
این را میشود از سخنان حجتاله صیدی، رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار کشور دریافت که روز گذشته در نشست رمزارزها و هوش مصنوعی در دهمین نمایشگاه ایران تراکنش، اعلام کرد که این سازمان قصد دارد رمزارزها و رمزداراییها را به سرمایهگذاریهای قابلاعتماد تبدیل کند.
به گفته صیدی، در حالی که بانک مرکزی مسئولیت تنظیم و نظارت بر رمزارزها را بر عهده خواهد داشت، سازمان بورس متولی رمزداراییها خواهد بود. با این یادآوری که به تاکید وی «این مساله مرز باریکی دارد، اما باید بورس و بانک مرکزی که نهادهای تنظیمگر هستند، روی این موضوع کار کنند.»
این اظهارات نشان میدهد که رئیس سازمان بورس با تاکید بر تفکیک بین رمزارزها و رمزداراییها، نقش بانک مرکزی را بهعنوان نهاد مسئول رمزارزها و سازمان بورس را بهعنوان نهاد متولی رمزداراییها تعریف کرده است. اما این تقسیمبندی بهویژه در مورد رمزارزها که خود بهنوعی یک رمزدارایی هستند، میتواند ابهاماتی را بهوجود آورد.
ماجرا زمانی روشنتر میشود که به تعریف این دو اصطلاح دقت کنیم تا دریابیم که رمزارزها اساسا نوعی رمزدارایی هستند؛ نوعی دارایی دیجیتال که بر مبنای بلاکچین و رمزنگاری ایجاد میشوند و کاربرد محدودتری از رمزدارایی دارند و برای مقاصد خاص و محدود، از جمله جایگزینی پول نقد برای تراکنشها به کار میروند.
بیشتر بخوانید:
با یادآوری این نکته مهم، بهنظر میرسد که نگاه رئیس سازمان بورس به رمزارزها و رمزداراییها ممکن است بیشتر از آنکه بر اساس تفاوتهای بنیادی این دو مقوله باشد، به تفکیک کارکردها و مسئولیتهای نظارتی میان دو نهاد تنظیمگر مربوطه یعنی بانک مرکزی و بورس معطوف است.
این در حالی است که برخی کارشناسان بر این باورند که بانک مرکزی نگاه دقیق و درستی به ماهیت این داراییها ندارد و رمزارزها را معادل پول و وسیلهای برای مبادله و ابزار پرداخت میداند، در حالی که رمزارزها در واقع نوعی دارایی دیجیتال هستند که میتوانند کاربردهای متنوعتری از جمله ذخیرهسازی ارزش و سرمایهگذاری داشته باشند.
نگاه محدودی که موجب شده این نهاد با اتخاذ تصمیمی ناگهانی و از پیش اعلام نشده در هفتههای گذشته، درگاه پرداخت صرافیهای رمزارز در کشور را مسدود کند و فعالان این حوزه را با چالشهای عجیبی دست به گریبان نماید. چالشی که به تاکید منتقدان بانک مرکزی، مقدمه و مبنای آن، عدم درک ماهیت درست رمزارزها و کارکردهای متنوع و متفاوت آنهاست.
این در حالی است که با تامل در اظهارات رئیس سازمان بورس، پی میبریم که این مقام مسئول به خوبی از این کارکردهای چندگانه رمزارزها آگاهی دارد و با تکیه بر این مساله است که کوشیده بورس هم سهمی از تنظیم گری در این حوزه ببرد، غافل از آنکه تفکیک میان رمزارز و رمزدارایی، کار سادهای نیست و در نتیجه ممکن است به جای حل و فصل ماجرا، زمینه ساز سردرگمی بیشتر و افزایش شکاف در سیاستگذاریها شود.
نکته مهم تری که میشود با تامل در اظهارات رئیس سازمان بورس نتیجه گرفت، این است که نگاه دولتمردان در مسأله رمزارزها نه تنها یکپارچه نیست، که حاوی تناقضی آشکار است. تناقضی که موجب شکل گیری موجی از اعتراضات به اقدام اخیر بانک مرکزی شده است و بعید است بدون حل آن، مقررات وضع شده برای ساماندهی رمزارزها در کشور، به نتایج قابل قبولی برسد.