دستور شبانه بانک مرکزی برای قطع همکاری با صرافیهای رمزارز +سند
به گزارش «نبض فناوری»، روز گذشته خبری منتشر شد که حکم ریختن آب پاکی روی دست صرافیهای رمزارز در کشور را داشت چراکه نه تنها به انسداد درگاههای پرداخت این کسبوکارها پایان نداد، بلکه طی ابلاغی به شرکتهای پرداختیار، خدمت رسانی این شرکتهای به صرافیهای رمزارز را هم ممنوع کرد.
تصمیمی که طی یک ابلاغیه به پرداختیارها اعلام شد و کمی بعد بانک مرکزی با انتشار اطلاعیهای، بر آن مهر تایید زد و تاکید کرد که با توجه به مصوبه اخیر نشست سران قوا، این کسبوکارها تنها با رعایت شروطی از جمله اعلام حساب مشخص و تنها به واسطه پیاسپیها مجاز به دریافت خدمات پرداخت الکترونیکی هستند.
نکته قابل تامل این مقررات اما، زمان وضع آن است که با توجه به سند دریافتی «نبض فناوری»، عجیب و ابهام آفرین به نظر میرسد چراکه با نیم نگاهی به ابلاغیه «شرکت شبکه الکترونیکی پرداخت کارت» یا همان شاپرک، پی میبریم که در بالای این ابلاغیه تاریخ ۱۶ دی ماه، یعنی روز یکشنبه هفته جاری درج شده است، در حالی که این دستور با تاخیری قابل توجه، روز گذشته (۱۸ دی) رسانهای شده است.
اکنون بیایید کمی بیشتر در محتوای این نامه دقت کنیم تا به نکته مهم و عجیب دیگری پی ببریم؛ اینکه این ابلاغیه عطف به نامهای شده که بانک مرکزی آن را به مورخه ۱۴۰۳/۱۰/۱۵ به شاپرک ابلاغ کرده است. دستوری که بر اساس تاریخ درج شده، روز شنبه، یعنی همان روزی که نشست سران قوا برگزار شده است، صادر شده است.
درباره نشستی ویژه سخن میگوییم که به منظور مدیریت بازار ارز برگزار شده و در آن سه نکته و محور اساسی مورد تاکید روسای قوای مجریه، مقننه و قضاییه قرار گرفته است که یکی از آنها، «تاکید بر اختیارات کامل بانک مرکزی برای ساماندهی و نظارت بر بازار رمزارزها بر اساس قانون بانک مرکزی» بوده است.
نشستی که عصر روز شنبه و به میزبانی رئیس جمهور برگزار شده و تا شب به طول انجامیده است تا جایی که خبر مربوط به تصمیمات اتخاذ شده در این نشست، در واپسین ساعات روز شنبه مخابره گردیده است و روی خروجی پایگاه رسمی دولت و سایت ریاست جمهوری قرار گرفته است. یعنی ساعتها بعد از پایان ساعت کاری و روز اداری.
بله! در چنین ساعت و زمانی، بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران دستوری به شرکت زیرمجموعه اش یعنی شاپرک صادر کرده و تاکید نموده که مانع از همکاری پرداختیارها با صرافیهای رمزارز شود و این نکته را به آنها متذکر گرداند که اگر دستور صادره را اجرا نکنند، متخلف شناخته خواهند شد و مجزو فعالیت شان باطل میگردد!
صدور دستور شبانه برای توقف تنها منفذ باقی مانده صرافیهای رمزارز برای فعالیت و ارائه خدمت به مشتریان، که اتفاقی به شدت عجیب و شائبه برانگیز است. تصمیمی که این سوال را به دنبال دارد که چه عاملی موجب شده که با این فوریت، ملاحظاتی مانند جلوگیری از تنش آفرینی در جامعه کنار رفته و سد راه فعالیت این کسب و کارها شوند؟
آیا این تصمیم به این دلیل تا این اندازه اورژانسی و فوری اتخاذ و ابلاغ شده که تخلفی بزرگ در جریان بوده که میبایست با نهایت سرعت جلویش را گرفت؟ اگر این گونه است، چرا بانک مرکزی پیشتر با آن تخلفات مقابله نکرده بود و چرا حالا که وارد میدان شده و شب و روز نمیشناسد، درباره ابعاد وسیع تخلف و خطر، توضیحی ارائه نمیدهد؟!