کد خبر: ۴۵۳۷۱
|
۲۷ فروردين ۱۴۰۴ | ۱۳:۱۵

تجدید وعده رفع فیلتر توسط وزیر، کاربران را قانع نکرد!

دوران سکوت کاربران شبکه‌های اجتماعی به تعلل و کندی دولت در عمل یکی از وعده‌های کلیدی‌اش، رو به اتمام است؛ این را واکنش کاربران شبکه‌های اجتماعی به اظهارات امروز وزیر ارتباطات نشان می‌دهد.

به گزارش «نبض فناوری»، امروز ۲۷ فروردین ۱۴۰۴، ستار هاشمی، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات، در حاشیه جلسه هیات دولت در پاسخ به سوال خبرنگاران، اعلام کرد که در سال جاری گام‌های جدیدی برای رفع فیلتر پلتفرم‌های بین‌المللی برداشته خواهد شد.

او با اشاره تلویحی به مصوبه شورای عالی فضای مجازی، گفت: همان‌طور که پیش‌تر اعلام کرده بودیم، مردم امسال شاهد گام‌های بعدی خواهند بود. نگاه دولت چهاردهم، ایجاد همگرایی بین نگاه‌های مختلف است، اما فرآیند مذاکرات [با پلتفرم‌های خارجی فیلتر شده]زمان‌بر است.

منظور هاشمی از مذاکره، شروطی است که ظاهرا در مصوبه رفع فیلتر گنجانده شده تا هر پلتفرمی که آن شروط را بپذیرد، رفع فیلتر شود و آن‌هایی که شروط مذکور را نپذیرند، فیلتر بمانند؛ شروطی که البته بیان نشده‌اند و در نتیجه نمی‌دانیم واکنش شرکت‌های مالک پلتفرم‌های بزرگ جهان به طرح آن‌ها چه خواهد بود.

وعده‌های مبهم وزیر و انتقاد کاربران

البته مسکوت ماندن شروط تعیین شده، تنها بخشی از ماجرای رفع فیلترینگ در کشور است که از وعده‌های اساسی مسعود پزشکیان در انتخابات ریاست جمهوری بود و تا پیش از مصوبه اشاره شده، عمل نکردن به آن به جدی‌ترین انتقاد کاربران به دولت منجر شده بود.

وعده‌ای که در نهایت به مصوبه‌ای منجر شد که به فاصله حدود چهارماه از تصویب، هنوز منتشر نشده و در ماه‌های اخیر در نتیه رفع فیلتر واتس اپ و گوگل پلی، تا حدی از دایره توجه عموم خارج شده بود. وعده‌ای که حالا با اظهار نظر امروز وزیر، به نوعی تجدید شده و از این رو عجیب نیست که واکنش‌هایی به دنبال داشته باشد.

رصد واکنش کاربران در شبکه‌های اجتماعی و به طور ویژه ایکس نشان می‌دهد که اظهارات امروز وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات با موجی از انتقاد و بدبینی مواجه شده است، به‌ویژه به دلیل عدم شفافیت در ارائه جزئیات مذاکرات و ادامه ابهامات درباره مفاد مصوبه رفع فیلترینگ.

"تکراری" و "فاقد ضمانت اجرایی" بودن وعده وزیر برای تداوم رفع فیلتر، از جمله پرتکرارترین انتقادات به وعده امروز وزیر است؛ انتقاداتی که تاکید دارند وزیر به‌جای ارائه وعده‌های کلی، بهتر بود به‌صورت شفاف توضیح دهد که چه مذاکراتی با کدام پلتفرم‌ها در جریان است و چه پیشرفت‌های مشخصی حاصل شده است.

یکی از کاربران نوشته است: «چرا نمی‌گن دقیقاً با کدوم پلتفرم‌ها مذاکره کردن؟ این همه ابهام فقط شائبه درست می‌کنه.» کاربر دیگری با اشاره به وعده‌های قبلی وزیر که به گفته او قرار بود تا پایان سال ۱۴۰۳ محقق شود، این اظهارات را "تمدید وعده‌های سر خرمن" خوانده و از کندی روند انتقاد کرده است.

مصوبه‌ای که همچنان در سایه است

یکی از نکات مورد تأکید کاربران، عدم انتشار مصوبه شورای عالی فضای مجازی است که گفته می‌شود شامل برنامه‌ای چندفازی برای رفع فیلتر پلتفرم‌های مختلف است. این مصوبه که در دی‌ماه ۱۴۰۳ تصویب شد و منجر به رفع فیلتر واتس‌اپ و گوگل‌پلی شد، قرار بود نقشه راهی برای رفع فیلتر سایر پلتفرم‌ها ارائه دهد.

با این حال، پس از گذشت بیش از ۱۱۰ روز، متن این مصوبه همچنان منتشر نشده و این عدم شفافیت، ابهامات و شائبه‌هایی را در میان کاربران ایجاد کرده است. برخی کاربران این سؤال را مطرح کرده‌اند که اگر دولت در رفع فیلترینگ جدی است، چرا متن مصوبه منتشر نمی‌شود تا مردم از جزئیات و روند کار مطلع شوند؟

ابهامی جدی که با توجه به سابقه طولانی مدت دولت‌های مختلف در عمل نکردن به وعده‌های خود، موجب شده که یکی از کاربران با طعنه، روند رفع فیلترینگ را "گام‌به‌گام فراموشی" بنامد و تاکید کند: «بعد از واتس‌اپ و گوگل‌پلی، هیچ اتفاق جدیدی نیفتاده؛ فقط وعده می‌دن.» اظهارنظری که نشان از بی‌اعتمادی به قول‌ها و وعده‌های مسئولان دارد.

اینجاست که ضرورت شفاف سازی خودنمایی می‌کند و انتظار می‌رود که دولت مردان برای نشان دادن پایمردی شان در مسیر عمل به وعده رفع فیلتر در کشور، از بیان نکات کلی خودداری کرده و برای جلب اعتماد مردم، گزارش شفافی از برنامه‌های در دست اقدام ارائه دهند و نشان دهند که وعده هایشان بی پشتوانه نیست.

مسیری که اگر در پیش گرفته نشود، بار دیگر شاهد اوج گیری انتقادات عمومی به عدم تحقق وعده رفع فیلتر در کشور خواهیم بود؛ مشابه آنچه در ماه‌های نخست آغاز به کار دولت شاهدش بودیم و موجب شده بود که یکی از سوالات ثابت از تمامی مسئولانِ مرتبط و غیرمرتبط، چرایی پایان نیافتن فیلترینگ و خسارت هایش باشد.

 

ارسال نظرات