چه تعداد شرکت ایرانی در حوزه نانوپوششها فعالیت می کنند
به گزارش خبرنگار «نبض فناوری» پویپوی، مدیر گروه استاندارد و ایمنی ستاد توسعه فناوری نانو به معرفی محصولات، بازار و استانداردهای پوششهای نانومقیاس پرداخت، علمخواه، عضو هیئت علمی دانشگاه بوعلی سینا همدان، طبقهبندی پوششهای نانومقیاس صنعتی را تشریح کرد و چینی، عضو هیئت علمی دانشگاه تهران و فعال در حوزه تدوین استانداردهای ملی و بینالمللی در حوزه نانوپوششها، تجربیات خود را برای حضار ارائه کرد.
وی، هدف از برگزاری این نشست را کمک به تولید محصولات باکیفیت و خواص بهتر در حوزه نانوپوششها و توسعه بازار محصولات این حوزه به کمک استانداردسازی عنوان کرد. در ادامه آماری درباره بازار محصولات نانوپوششها در جهان و ایران و استانداردهای تدوین شده در این حوزه ارائه شد.
به گفته پوی پوی، هم اکنون ۱۱۶ شرکت در ایران محصول در حوزه نانوپوششها دارند که گواهینامه نانومقیاس دریافت کردهاند. در این بین هم در صادرات و هم در واردات، حوزه شیرآلات بیشترین سهم بازار را در بین محصولات حوزه نانوپوشش دارند.
وی در پایان ۱۰ استاندارد ملی تدوین شده در حوزه نانوپوششها را معرفی و خاطرنشان کرد: در کشورهای پیشرفته از ابزار استاندارد برای توسعه فناوری و توسعه بازار محصولات استفاده میشود. هدف از برگزاری این نشست نیز شناخت نیازها برای تدوین استانداردهای جدید است. در حوزه نانوپوششها یک استاندارد بین المللی نیز به سرپرستی ایران تدوین شده است که روند تدوین آن حدود چهار سال به طول انجامید.
گفتنی است ایران دارای رتبه سوم در تدوین استانداردهای ملی نانو و رتبه چهارم در تدوین استانداردهای بینالمللی در حوزه فناوری نانو در جهان میباشد.
در ادامه جلسه، علمخواه، عضو هیئت علمی دانشگاه بوعلی سینا همدان، به بیان تعاریف و واژههای حوزه پوششهای نانومقیاس و معرفی طبقهبندی پوششهای نانومقیاس پرداخت.
وی استانداردسازی را به عنوان ابزاری برای بهبود بازار محصولات با کیفیت در حوزه نانوپوششها و جلوگیری از ورود محصولات با کیفیت پایین به بازار معرفی کرد.
در بخش بعدی جلسه، چینی، عضو هیئت علمی دانشگاه تهران و فعال در حوزه تدوین استانداردهای ملی و بینالمللی در حوزه نانوپوششها به انتقال تجربیات خود در این حوزه پرداخت.
وی با اشاره به اینکه شرکت McKinsey & Company ، معتبرترین شرکت مشاور مدیریت جهانی، یکی از ۱۲ تکنولوژی مناسب برای سرمایهگذاری در سالهای آینده را مواد جدید یا new materials معرفی کرده است، خاطرنشان کرد: حوزه محصولات بهبود یافته با نانوپوششها جایگاه مهمی در بازار آینده جهان خواهد داشت. شرکتها میتوانند با استفاده از مشخصات محصولات خود و با همکاری افراد متخصص و علمی در این زمینه، در سطح جهانی به تدوین استاندارد بپردازند. در حوزه صادرات، این استانداردها هستند که تعیین میکنند چه محصولی بازار را به دست بگیرد.
در پایان جلسه شرکتکنندگان به صورت فعال به پرسش و پاسخ و مطرح کردن چالشها و پیشنهادهای خود برای شناسایی خلاهای موجود در حوزه استانداردسازی محصولات نانوپوششها پرداختند. یکی از پیشنهادهای مطرح شده در جلسه تشکیل یک گروه تحقیق و توسعه برای رصد استانداردهای ملی و بینالمللی تدوین شده در این حوزه و ترجمه و بومیسازی آنها بود. همچنین لزوم مشارکت همه فعالان این حوزه و تدوین استانداردهای محصول محور و پژوهشمحور نیز مطرح شد.
در آخر از اعضای هیئت علمی، پژوهشگران، فناوران و صاحبان کسب و کارهایی که در حوزه نانوپوششها فعالیت میکنند دعوت شد تا موضوعات پیشنهادی تدوین استاندارد خود را ارائه نمایند تا در دستور کار ستاد نانو قرار گیرد.